Kotolämpö-blogi

 

Kotolämmön blogissa käsitellään ajankohtaisia asioita, jotka liittyvät energiatehokkuuteen sekä talotekniikkaan.

 

29.3.2018 Lämmitätkö kotisi dinosauruksilla?

Talvi on kerrankin ollut kunnon talvi. Pakkasta ja lunta on riittänyt. Ulkolämpötila vaikuttaa talon energian kulutukseen ja lämmitysenergiaa on kulunut enemmän. Öljyn hintakin on noussut. Omakotitalossa kuluu helposti 2.500 litraa öljyä vuodessa, joka on euroissa sama n. 2.500€. On selvä asia, että lämpöpumpulla kulutuksen voi puolittaa tai jopa tiputtaa neljännekseen, mutta unohdetaan nyt ne paljon puhutut säästöt ja maalämmön takaisinmaksuajat.

 

Öljy on fossiilinen polttoaine eli se ei uusiudu ainakaan meidän aikanamme. Meidän käyttämä öljy lienee ajalta jolloin dinosaurukset vielä tallustelivat maan päällä. Öljy on muokkaantunut muinaisten eliöiden jäänteistä. Jos kodissasi on öljylämmitys, niin saatat siis lämmittää kotisi dinosauruksilla.

 

Suomalaiset yleensä kierrättävät paperit, pahvit, lasin, metallin ja osa jopa muovin. Ideana on pienentää hiilijalanjälkeämme. Jos koti lämpenee öljyllä ja kuluttaa esimerkiksi 2.500 litraa vuodessa eli kymmenessä vuodessa 25.000 litraa öljyä, niin voidaan miettiä miksi kierrättää? Kannattaisiko jätteet suosiolla polttaa pesässä  öljyn seassa? No, tämä on kärjistetty esimerkki, mutta asia varmasti aukesi.

 

Kesällä ruohonleikkurin bensan sekaan laitetaan 1dl öljyä ja jos hieman roiskuu öljyä ruoholle, niin heti tulee huono omatunto. Tippunut 0,3dl öljyä pihan asfaltilla tai ruoholla niin tulee mieleen, että olenko ympäristörikollinen. Samaan aikaan piipusta tulee savua, kun öljyä poltetaan kodin lämmitykseen 2.500 litraa vuodessa... Lienee selvää, että kannattaa miettiä uusiutuvaan energiaan siirtymistä. Nykyään se ei nimittäin ole rahastakaan kiinni, se on omasta asenteesta kiinni!

Hyvää Pääsiästa kaikille!

P.S. Käy tykkäämässä ja katsomassa kohteitamme Kotolämmön Facebookista. 

 

13.12.2017 Kotolämmön asennuskuulumiset syksyltä

Syksyn mittaan olemme saaneet jälleen tehdä useita mielenkiintoisia asennuskohteita. Suurin kohteemme lähiaikoina on ollut Nurmijärven Wurthille tehty seitsemän 60 kW ilma-vesilämpöpumpun ja noin 300 kattosäteilijän asennus.Muita ilma-vesilämpöpumppuasennuksia on ollut mm. marraskuun lopulla Rauman Ihodelle uudis-kohteeseen asennettu IVT Air Split Ilma-vesijärjestelmä. Samanlainen lämmitysjärjestelmä tuli myös aiemminsyksyllä Porin Vanhakoiviston kaupunginosaan. Kyseessä Ihoden tapaan uudisrakennus.

Maalämpörintamalla uusin kohteemme on Luvian keskustassa 1860- luvulla rakennettu historiallinen talo, johon porattiin porakaivo viime kuun puolella ja tänään aloitettiin asentamaan IVT Greenline HE E11 Maalämpöpumppua. Tässä tapauksessa taloon asennetaan erikseen käyttövesivaraaja. Talon alustassa olevan lämmö-njakotilojen korkeus on hieman rajallinen, Mutta IVT:llä löytyy ratkaisu myös hieman matalampiin tiloihin. Eriliinen työsäiliö parantaa järjestelmän energiatehokkuutta. Asennamme myös uuden ja hieman tehokkaamman kiertovesipumpun, koska talossa on iso patteriverkosto.
Ensi viikolla maalämpöasentajamme suuntaavat Juhanin johdolla Nokialle, jossa rivitaloon asennetaan kaukolämmön tilalle IVT:n Maalämpöjärjestelmä. Tästä lisää tuonnempana.

 

Näistä ja muistakin asennuskohteista löytyy kuvia ja videoita Kotolämmön Facebookista.

 

 

11.9.2017


Paljon on taas ehtiny tapahtua viime blogin jälkeen. Blogin kirjoitus on jäänyt vähemmälle. Olemme saaneet uuden kaverin vahvistamaan myyntiä. Jarilla on jo pitkä kokemus lämpöpumppujen saralla ja olemme iloisia saadessamme hänet tiimiimme. Nyt pystymme vastaamaan tarjouspyyntöihin entistä nopeammin. 

Viime viikolla asensimme IVT kiinteistömaalämmön Vaskivedelle. IVT GEO248 48kW. Maalämpö lämmittää sikalaa, hallia ja omakotitaloa. Possujen kelpaa tepastella energiatehokkaasti lämmitetyssä tilassa:) Kohde eroaa normaalista suurkohteesta, koska lämpöä kerätään lämpökaivoista ja keruupiiristä joka on asennettu peltoon. Yleisesti ottaen maatilojen energiatehokkuudessa on vielä pitkä päivätyö. Olemme ottaneet ko. sektorilla ensi askeleet ja tarjoamme mielellämme lämmitysratkaisuja maatiloille siinä missä kerros- rivi- ja omakotitaloihin

Otimme tuotevalikoimaan Bosch maalämpöpumput. Olemmekin nyt Bosch kiinteistölämpömestareita. Mitä etuja loppuasiakas saa tästä. mm. kuuden vuoden tehdastakuu, kattava etävalvonta, korkeat vuosihyötysuhteet..

Lämmityskausi alkaa. Nyt olisi hyvä aika miettiä uutta lämmönlähdettä. Ilma-vesilämpöpumppu voisi olla hyvä ratkaisu. IVT:llä on tarjota kustannustehokas valinta kodin lämmitykseen:

IVT Air Split on erinomainen lämpöpumppu useimpiin omakotitaloihin, joissa on vesikiertoiset lämpöpatterit tai lattialämmitys. Se on pieni, edullinen ja tehokas. Voit myös liittää sen olemassa olevaan puu-, pelletti-, öljy- tai sähkölämmitysjärjestelmään, jolloin lämpöpumppu huolehtii automaattisesti laitteiden parhaasta mahdollisesta yhteistoiminnasta ja käytön taloudellisuudesta. Kompressori on kierroslukuohjattu, mikä tarkoittaa, että se mukautuu jatkuvasti ja automaattisesti talosi lämmitystarpeisiin.

 

22.2.2017

 Asennuskiireet ovat painaneet päälle eikä blogia  olla ehditty kirjoittamaan. 2016 marras- joulukuussa asensimme Pirkanmaalle kolme IVT:n kiinteistömaalämpöä. Asukkaat ovat ottaneet uuden lämmönlähteen hienosti vastaan. Kaukolämmön hinta nousee, joten maalämpö on erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto jopa kerrostaloissa. Kuluvana vuonna pyrimme asentamaan myös kotikonnuille Satakuntaan muutamia kiinteistömaalämpöjä. Tarjoamaamme pakettiin kuuluu myös etävalvonta vakiona. Olemme myös toimittaneet maalämpöä St1:n kanssa yhteistyössä. Näissä kohteissa koko järjestelmän takuu voi olla jopa 15-vuotta, erittäin huoleton valinta. Kaukolämpöön ei tarjota vastaavia takuita.

Porissa olemme asentaneet tänä vuonna ilma-vesilämpöpumppuja. On myös ollut hienoa saada asiakkailtamme palautetta järjestelmien vuosikulutuksista. Parhaimmissa kohteissa kulutus on ollut selvästi alle lupaamamme. Nämä ovat hienoja yllätyksiä varsinkin loppukuluttajalle. Lämpöpumppukauppa onkin osoittanut piristymisen merkkejä. Mikäli olet tai tunnet kaverin joka olisi kiinnostunut työskentelemään lämpöpumppumyynnissä tai putkimiehen niin kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä. Palkkaamme kavereita heti, kun oikea henkilö löytyy. Myyntiin etsimme energistä kaveria, joka on valmis tarttumaan uusiin haasteisiin. Putkimiehen koulutamme tarpeen mukaan lämpöpumppujen salaisuuksiin. Kylmäluvat olisi hyvä olla jo hankittuna.

 

Maa/kalliolämmössä elämme muutoksen aikoja. St1 on poraamassa 7km syvyistä energiakaivoa. Pystymme tarjoamaan jopa 380m pitkiä lämpökaivoja. Pitkät lämpökaivot mahdollistava pinta-alaltaan pienempiä energiakenttiä, lämpöominaisuuksista tinkimättä.

Tulemme pitämään Porissa lämpöpäivät, joihin osallistuu tehtaan/maahantuojan edustajia sekä mahdollisesti porakalusto on näytillä. Maalämpö ei sovellu joka paikkaan. Mikäli pehmytmaata on paljon esim. 40m on perusteltua hankkia ilma-vesilämpöpumppu. Usein kuvitellaan ettei lämpökaivoa voi porata ellei kallio näy pihassa. Ammattilaisilla löytyy kattavat kartat, joista voidaan päätellä kuinka syvällä kallio on. Tarjoamme yleensä pari vaihtoehtoa, jotta voi vertailla säästöjä sekä investointia. Kotitalousvähennyskin nousi tänä vuonna joten maalämpö on entistäkin edullisempaa. Yleensä on harhaluulo maalämmön hinnasta. Messuilla kuulee juttuja, että maalämpö maksaa omakotitaloon 20 000e. Maalämmön saa edullisimmillaan jopa karvan alle 14 000e.

29.6.2016
Kesä on lomien aikaan, mutta fiksuimmat ymmärtävät saneerata lämmitysjärjestelmän kesällä eikä talvella vanhan laitteen rikkoutuessa. Lämmityssaneeraus ei välttämättä ole kaikkein trendikkäin asia kesällä, mutta ilman sitä ei tulla toimeen. Lämpöpumpuilla voidaan helposti korvata uusiutumattomia polttoaineita lämmöntuotannossa ja tulevaisuudessa ne toimivat saumattomasti muiden uusiutuvien energiamuotojen tukena.

Yhä useampi kotitalous valitsee lämmitysjärjestelmäkseen lämpöpumpun. Ilmalämpöpumput ja etenkin maalämpöpumput soveltuvat paitsi vanhempien kiinteistöjen lämmitysjärjestelmäuudistuksiin, myös uusiin ja energiatehokkaisiin, niin kutsuttuihin nollaenergisiin kiinteistöihin. Erilaisilla lämpöpumppuratkaisuilla voidaan kuitenkin saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset energiankulutuksessa ympäri vuoden.

Vaikka valintasi olisi maalämpöpumppu niin kannattaa myös miettiä mistä muualta saa säästettyä energiaa. Sammutetaanko valot aina pois? voisiko liikentunnistimet olla hyvä keino valojen sammuttamiseen? Löytyykö jo led-lamput joka paikassa? Voisi suihkutottumuksia muuttaa? Miten on eristysten laite? Pitääkö sisällä olla +24C ? voisiko lämpöitilaa laskea?

Energiansäästämisestä kannattaa ottaa harrastus. Miksi ei kannattaisi miettiä mitä oma koti syö lämmetäkseen ja missä kunnossa se on? Usein törmään lauseeseen: ei meidän kattila vanha ole. Kun notulit katsotaan niin kattilalla on ikää neljännes vuosisata ja poltin oli juuri kymmenen vuotta sitten vaihdettu… Trendikästä on nykyään katsoa tarkkaan mitä ruokaa suuhun laitetaan. Onko se luomua? Mitä ruoka sisältää? Pitää hiihtää ja juosta lenkki joka päivä… Miksi taloon ei laitettaisi maalämpöä? Talo ei enää syö öljyä, kuluta fossiilisia polttoaineita… Lämmintä kesän jatkoa :)

12.2.2016
Talvi ei osaa päättää ollako vai eikö olla. Messuvieraat löysivät hienosti meidät Tampereen asta-messuilla. Asiakkaat kyselivät mikä lämmitysjärjestelmä on oikea valinta. Yleensä ei ole yhtä ja ainoaa oikeata lämmitysjärjestelmää. Monesti hybridi (ilma-vesi+Öljy) on kova sana. Maalämpö on kaikkien huulilla, mutta ilma-vesilämpöpumppua ei kannata sulkea ajatuksista pois. Kun pääsemme tutustumaan kohteeseen niin voimme kertoa vaihtoehdoista ja niiden eduista. Messuilla todettiin monta kertaa pari asiaa: köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa sekä hyvässä ja halvassa lämmitysratkaisussa pitää hankkia kaksi järjestelmää. Hyvä ja halpa. Vanhan järjestelmän kokoon parsimisessa ei yleensä ole mieltä. Todelliselta ongelmalta vain suljetaan silmät.

Jos on aikaa seurata asentajien työtä niin siinä huomaa kuinka tosissaan kaverit ovat. Laatukriteerit ovat korkella ja laitteen käynnistyessä on olo, että uusi lapsi syntyi. Olen ylpeä asennusjäljestä. Lämpöpumpun asennuksessa otetaan huomioon lukemattomia asioita, joita maallikko ei osaa arvata. Mitataan lämpötiloja, seurataan prosessia kuinka laite toimii, onko virtaus riittävä, palveleeko tehdyt asetukset asiakkaan tarpeita... Kannattaa siis kysellä asentajalta miksi ja mitä tekee niin ymmärtää itsekin järjestelmän vaatimuksia. 

Ennen kuin päästään asentamaan on tehtävä mitoitus kohteesta. Meillä on paljon kokemusta aiheesta, mutta lähtötietojen on syytä pitää paikkansa. ns. hihavakioita on joilla voi peilata lukuja, mutta jos todellinen kulutus on 30 000kWh ja sanotaan sen olevan 22 000kWh niin kaivo/laite jää auttamatta vajaatehoiseksi. Onkin syytä tarkastella koko rakennusta ja käyttötottumuksia, jotta päästään oikeaan lopputulokseen.

Nyt on syytä tarkailla omaa ja naapurin kattoa. Mistä lumi sulaa ensin pois ja miksi. Pitääkö laittaa lisää eristeitä? Jos räystäällä roikkuu pitkät jääpuikot niin hälytyskellojen pitäisi soida. eristys on riittämätön. Lumien sulaessa kannattaa käydä myös kellarissa katsomassa mikä on kosteustaso. Toimiiko salaojat? Mhin sulavedet ja sadevedet ohjaantuvat? Kannattaa muistaa, olemme täällä teitä varten!

6.1.2016

Hrrr.. -26C.  Aamulla tuli katsottua lämpömittaria. Varovasti verhot auki toivoen ennusteiden olleen väärässä.  Elohopea eli nykyisin värjätty etanoli ei antanut armoa. Ulkolämpötila oli painunut -26C-asteeseen.  Ajatukset alkoivat pyöriä päässä. Ensiksi kahvi valumaan ja sitten kellariin katsomaan, mitä maalämmölle kuuluu. Piti tsekata kylmäpiirin paineet ja virtauslämpötilat. Menovesi +62C pattereihin eikä vastuksia tarvittu.  Kaikki toimii hienosti. 18kW maalämmöstä otettiin kunnolla tehoa irti. Ennen meni 5500 litraa öljyä vuoteen, nykyisin 1300-1400e sähkölaskuun maalämmöllä.

Aamupala ja kahvi alas, sitten pojan kanssa pakkaseen.  Katselin naapuruston piippuja. Nähtävästi osalla on kattila hyvissä säädöissä, toisilla paloprosessi ei toimi. Savusta voisi päätellä, että uusi Paavi on valittu ;) Leikki sikseen. Nyt voisi tehdä valintoja. Vanhan kattilan+polttimen hyötushude ei ole korkea, kun tarkastellaan prosessia kokonaisuudessaan. Paljonko syötetystä öljystä saadaan todella käytettyä hyödyksi? 75% ei ole kaukaa haettu.  Piipusta ulos puhalletulla 25%:lla voitaisiin lämmittää koko talo esim. maalämmöllä! Maalämpöhankinnalla turvataan taas lämmitysjärjestelmän toiminta pitkäksi aikaa. Uuden järjestelmän lisäksi saa merkittäviä säästöjä lämmityksestä. Jos öljykattila on jo ohittanut  rippikouluiän niin olisi syytä miettiä maalämpöön tai ilma-vesilämpöön siirtymistä. Hankkiessasi meiltä IVT-maalämmön tai IVT-ilma-vesilämmön,  saat kuuden vuoden tehdastakuun järjestelmälle sekä kymmenen vuoden takuun kompressorille!

28.9.2015

Ilma-vesilämpöpumpun soveltuvuus/mitoitus. Yleensä kuulee puhuttavan, ettei ilma-vesilämpöpumppu sovellu patteriverkostoon. Oli taas pakko tehdä vertailuja. Vertasin lattialämmityskohdetta (menovesi +32C) sekä patteriverkostoa (menovesi +50C) -20C ulkolämpötilassa. Tarvittava lämmitysteho oli 7kW -20C-asteessa. Valmistajan asennusliikkeelle antama manuaali kertoi, että latialämmityskohtessaa pelkällä kompressorilla päästään -14C-asteeseen ja patteriverkostossa -11C-asteeseen. Taulukon antamien tietojen perusteella -14C ulkolämpötilassa hyötysuhde on vielä n.2,24. Patteritalossa -11C ulkolämpötilassa hyötysuhde oli n.1,94. Valtaosa vuodesta tehdään siis pelkästään kompressorilla. Lattialämmityskohteessa hyötysuhde -2C-asteessa oli n.3,6. Pitää kuitenkin muistaa, että harvat ilma-vesilämpöpumput pystyvät tuottamaan kuumempaa kuin +55C. Mikäli ptteriverkostoon menee esim.+75C-asteista niin on syytä vaihtaa pattereita tai harkita rinnankytkentää. Lämpöpumppuja on myös eri kylmäaineilla. Kylmäaineet vaikuttavat lämpötiloihin sekä hyötysuhteeseen.

12.8.2015 Varaajan valintaa. 
Moni ei juuri mieti, mitä haluaa käyttövesivaraajalta, kun vanha rikkoontuu tai vaihdetaan uuteen. Periaate on, että uusi samanlainen vanhan tilalle. Kannatta myös miettiä tulevaisuutta. Mikäli maksaa varaajasta muutaman satasen lisää niin saa sen varustettuna yhdellä tai kahdella kierukalla. Kierukat mahdollistavat aurinkolämmön, vesitakan tai lämpöpumpun kytkemisen varaajaan. Harva on valmis hankkimaan uutta varaajaa, jos vanha on vielä kunnossa. Mikäli päättää hankkia ison varaajan lämmitykseen ja käyttöveteen niin kannattaa huomioida varaajan varustus. ko. tapauksessa käyttövesikierukoita pitää yleensä olla kaksi esim. 2kpl 35l. Kahdella kierukalla autetaan varaajan lämpötilan kerrostumista.  Isoon varaajaan aurinkolämpö voidaan kytkeä kierukkaan tai ulkoisella lämmönvaihtimella. Lämpöpumppu tai vesitakka harvemmin vaatii ns. latauskierukkaa.  Lämpöpumppusovelluksessa kerrostuminen on ensiarvoisen tärkeää. Iso varaaja on syytä varustaa usealla lämpötilamittauksella. Lämpöpumpun ideana on tuottaa juuri oikean lämpöistä vettä. Tarkalla lämmönohjauksella saavutetaan huomattavasti parempi hyötysuhde. Lämpöpumppujen hyötysuhde on merkittävästi korkeampi, kun tehdään +35C saati sitten +55C vettä. Kannattaakin seurata kuinka kuuma vettä lämpöpumpulta lähtee kiertoon ja mikä on lämpötila lämmityssyklin alussa, keskivaiheilla ja lopussa. Mikäli vielä riittää kiinnostusta niin paluulämpötilaa kannattaa seurata. pintamittareista on helppo seurata lämpötiloja.

vielä muistutus vanhemmasta kirjoituksesta:Kodin energiakulutus koostuu Lämmityksestä, jäähdytyksestä, ilmanvaihdosta, lämpimästä käyttövedestä sekä taloussähköstä. Nopein tapa säästää on muuttaa kulutustottumuksia. Sisälämpötilan tiputus parilla asteella säästää lämmityskustannuksissa n.10%. Omakotitaloissa tämä tarkoittaa 200-400€:n säästöä vuodessa.

Lämmin käyttövesi maksaa n. 150-200€/hlö/a. Viiden minuutin suihku vastaa neljän tunnin uunin käyttöä. 15min suihku vastaa kahdeksan tunnin auton lämmittämistä. Yleensä auto on johdon päässä kiinni n.1-2h, koska se on niin kallista. Harva miettii kuinka paljon lämmin käyttövesi kustantaa. Suihkutottumuksia kannattaa muuttaa, mikäli kiinnostaa säästää lämmityskuluissa.

Omakotitalojen taloussähkön kulutus vaihtelee 5000-7500kWh/a. Kilpailuttamalla sähkön voi tehdä 5-15% säästön taloussähkön osalta. Led-lamppujen käytöllä, uusilla kodinkoneilla sekä laitteiden oikeanlaisella käytöllä ja huollolla saadaan merkittäviä säästöjä aikaiseksi.

Lämmityksen sekä käyttöveden osuutta voidaan tiputtaa lämpöpumpuilla, ilmanvaihdolla aurinkolämmöllä, eristyksellä, uusilla ikkunoilla ja lämmönohjauksella.

Maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu soveltuvat rakennuksiin, joissa on nestekiertoinen lämmönjako (patterit, lattialämmitys tai ilmalämmitys). Lämpöpumppujen vuosihyötysuhde on 2.3-4.0. Asennettuna maalämmön lämpökaivolla voi saada 14 000 eurolla, mutta saneerauskohteissa hinta vaihtelee 15 000- 21 000 euron välillä riippuen lämpökaivon syvyydestä, purkutöistä sekä laitekokoonpanosta. Joskus riittää pelkkä maalämpöpumppu, mutta pahimmassa tapauksessa lämpöpumppusovellus voi vaatia ns. työsäiliön sekä erillisen käyttövesivaraajan. Laadukkaan ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna vaihtelee 8000-15 500 euron välillä. Hintaan vaikuttaa laitteiston teho, asennus, purkutyöt sekä laitteen malli. Vanha toimiva varaaja voidaan kytkeä toimimaan ilma-vesilämpöpumpulla.

Ilmalämpöpumppu soveltuu lähes kaikkiin rakennuksiin. Suurimman hyödyn saa sähkölämmitteisissä taloissa. Ilmalämpöpumpulla saa asuinmukavuutta sekä säästöä lämmityksessä 3000-5000kWh Ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna 1600-2500e riippuen merkistä sekä asennuksesta.

Aurinkolämmöllä voidaan tehdä pelkkä käyttövesi tai lämmitys ja käyttövesi. Alkuinvestoinnin jälkeen kuluja muodostuu lähinnä kiertovesipumpusta, joka on yleensä A-energialuokkaa. Kahdella keräimellä voi saada 3000kWh säästön.

Käyttövesilämpöpumpulla tehdään pelkästään käyttövettä. Laitteessa on itsessään 300l varaaja joka lämpiää asunnon poistoilmalla sekä kompressorilla. Käyttövesilämpöpumppu soveltuu parhaiten asuntoihin, joissa ei ole lto-ilmavaihtoa eikä nestekiertoista lämmitystä.

 

29.7.2015. Ilmalämpöpumppu jäähdytykseen. Moni tuskailee kuuman asunnon tai työpaikan kanssa. Yleensä kerrotaan, että halutaan pumppu pelkästään jäähdytykseen. Jostain syystä monella on mielikuva ettei ilmalämpöpumpun tarvitse olla niin laadukas kuin lämmityskäytössä. Todellisuudessa pumppu joutuu tekemään hurjasti töitä myös jäähdytyksessä. Laitteen jäähdytysteholla on merkitystä. Hintaeroa kertyy, jos verrataan 2,5kW ja 5kW ilmalämpöpumppuja.  Asiaa kannattaa miettiä mitä, jos auton moottoritehoa tiputetaan puolella. Kukaan ei suostu siihen, mutta ilmalämpöpumppujen kanssa moni on valmis karsimaan tehosta.

Kannattaa myös miettiä ottaako ns. jäähdytyspumpun vai lämmitys/jäähdytyslaitteen. Poikkeuksetta ympärivuotiseen toimintaan tarkoitetut lämpöpumput ovat selvästi laadukkaampia.  Valinnan jälkeen on vielä ymmärrettävä valita sopivan tehoinen laite. Mitenkäs valmistajat ilmoittavat tehot? Tässä onkin asian hankaluus. Osa valmistajista antaa hienosti tiedot minimi- ja maksimi ja nimellistehon. Nimellisteho on järkevin tapa verrata laitteita. Jos valmistaja antaa lämpötehot vielä eri lämpötiloissa niin asia selvenee kummasti. Ongelmaksi muodostuu, jos valmistaja antaa vain yhden teholukeman. Kuluttajan on vaikea käsittää luvun olevan maksimiteho. Harvoin on tilanne, että laitteesta otetaan maksimit irti esitteen antamassa ulkolämpötilassa. Esim. max. lämmitystehoa 7kW ei saada irti -25C-asteessa vaikka sitä tarvittaisiin.

8.6.2015. Tukesin nettisivuilta voi käydä tarkastamassa asennusyrityksen kylmäluvat.  4.6 on myös julkaistu tiedote joka kannattaa lukea. Siellä lukee mm.

Ilmalämpöpumput, maalämpöpumput ja ajoneuvojen ilmastointilaitteet sisältävät ilmastolle haitallista kylmäainetta. Sen vuoksi niitä sisältäviä laitteita saavat käsitellä vain ammattilaiset, joilla on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukesin) myöntämä kylmäalan pätevyys. Asennusliikkeellä tulee olla myös kylmälaiteliiketodistus, eli kylmäalan toimintaoikeus Tukesin rekisterissä. Esitäytetyn ilmalämpöpumpun saa myydä loppukäyttäjälle vain silloin, kun voidaan osoittaa, että laitteen asentaa pätevä asennusliike. Ilmalämpöpumppu kannattaakin ostaa asennettuna.

 

Esitäytetyn lämpöpumpun saa ostaa vain, jos käyttää pätevää asennusliikettä 

Esitäytetty lämpöpumppu tulee ostaa yritykseltä, joka myy laitteen asennuksen kanssa. Jos laitetta ei osteta asennuksen kanssa, ostajan on osoitettava laitteen myyjälle, että asennuksen tulee tekemään pätevä asennusliike.

2.6.2015. Harri Aallon kirjoitus ilmalämpöpumppukaupiaiden rikostaustasta 1.6.2015 Satakunnan Kansassa on herättänyt puheita ja kyselyjä lämpöpumpuista. En lähde enempää ruotimaan asiaa, mutta pari vinkkiä asiakkaille annan. Ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikössä on aina sarjanumero. Sarjanumeron perusteella pystyy selvittämään mistä laite on tullut. Suurimpia ilmalämpöpumppujen maahantuojia ovat: Combi cool, Ahlsell, Onninen, Scanoffice, FG Finland, kaukomarkinat.

Kannattaa varmistaa, että laite on hankittu viralliselta maahantuojalta. Mikäli asennuksesta ei saa kuittia niin takuille voi sanoa hyvästit. Asentajilla pitää myös olla kylmäluvat. Asiakkaan pitää myös selvittää, mitä takuu koskee. Onko takuu varaosatakuu vai ns. täystakuu? Mikäli yriitys on asentanut laitteita pidempään niin sitäkin voidaan pitää positiivisena signaalina. Yrityksen koolla ei mielestäni sinällään ole merkitystä. Tunnen yhden miehen-yrityksiä, jotka tekevät asennukset pieteetillä.

Hyvä nyrkkisääntö on: jos jokin tuntuu olevan liian hyvää ollakseen totta niin jokin on yleensä pielessä. Mikäli aiheesta herää kysymyksiä niin vastaan mielelläni Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Toiseen aiheeseen: Autoin kaveria jaakaapin siirrossa ja yllätys piili jääkaapin lauhduttimessa joka on musta ritilä kaapin takana. Lauhduttimeen oli peseytynyt jos jonkinlaisia pieneliöitä. Imurilla saatiin lauhdutin puhtaaksi sekä kompressorin päältä ja sivusta pölyt pois. Kannataakin putsata jääkaapin ja pakastimen lauhdutin ennen kesän helteitä. Lauhduttimessa oleva lika estää kaapin oikeanlaisen toiminnan. Pahimmassa tapauksessa kaappi menee rikki, kun mustikat laitetaan pakkaseen.  Nyt, kun tuli lauhdutin putsattua niin kelpaa hakea Sundialin jääkaapista kylmää limpparia :)

15.5.2015 Maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu? Moni pähkäilee tämän asian kanssa. Sitten, kun päädytään toiseen vaihtoehtoon, alkaakin loputon pähkäily mikä on oikea merkki. Markkinoilla on useampia hyviä laitteita, mutta asennus ratkaisee, kuinka toimiva järjestelmä on. Lämpöpumppu voidaan kytkeä usealla eri tavalla. Asiakkaan on syytä ymmärtää miten ja miksi lämpöpumppu asennetaan. Maksaako 1000e enemmän, jos tehdään vaativampi kytkentä?  Ottaako on/off laitteen vai invertterin?  Useasti maalämpöön päädytään, koska jollain tutulla on sellainen. Pitää myös muistaa, että ilma-vesilämpöpumppu on "soiva peli" ja useasti on järkempää ottaa "ilves" saati maalämpö.  Jos kallio on syvällä tai asunnossa on tuore öljy- tai puukattila niin miksi ei ottaisi ilma-vettä. asennukseen menee paivästä kahteen ja säästö voi alkaa. Maalämpö on aina hieman isompi projekti.  Naapurin rajaan pitäisi olla 7,5m, jotta lämpökaivo voidaan porata. Mikäli naapurilla on jo maalämpö niin varoetäisyys tulee täyttyä naapurin kaivoon. useilla ilma-vesilämpöpumpuilla voidaan tehdä jopa jäähdytys (Samsung ja Daikin). Maalämmön jäähdytys otetaan lämpökaivosta. Mitoitus on myös mielenkiintoista. Myyjät tarjoavat halvan hinnan perässä 7kW-laitetta, kun taas toinen sanoo 11kW lämpöpumpun olevan juuri passeli. Näissä tapauksissa on syytä haastatella myyjää tiukasti ja vaatia selkeät perustelut mitoitukselle. Lämpöpumppu-valmistajan mitoitusohjelmat eivät ole oikea tapa perustella laitekokoa.

Aurinkolämmössä hintahaitari voi samalla keräinmäärällä olla esim 7000-9500e. Jokaisen pitäisi ymmärtää, että eroa on myös muualla kuin hinnassa. Mikä on keräimen teho, ei pelkkä lasin hyötysuhde? Mihin järjestelmä ajaa lämmön? Mikälaisia pumppuja käytetään? Minkä valmistajan ohjaus? salliiiko järjestelmä laajennuksen? Mikä on lämmönsiirtoputken hävikki? Käytetäänkö normaaleja puristusosia vai aurinkolämpöön suunniteltuja osia...? Tässä hieman asioita, jotka kannattaa varmistaa ennen hankintaa.

 

27.3.2015. Kiitoksia kaikille messuvieraille, jotka osallistuitte Porin LVI- ja rakennusmessuille.  Messuilla pohdittiin yhdessä lämmitys-ja jäähdytysratkaisuja. Tarjolla on paljon vaihtoehtoja, mutta niistä sopivan löytäminen tuntui asettavan haasteita. Nyt Satakunnassakin on herätty totuuteen, että laadukas tuote ja asennus maksaa hieman enemmän kuin hinnat alkaen-vaihtoehto. Kukaan ei halua hankkia alimitoitettua järjestelmää tai jäätyvää ilmalämpöpumppua. Herätyskellojen pitäisi soida, jos laitetarjonta vaihtelee esim. 8-16kW.

Eilen kävin katsomassa miten suurkohteemme aurinkolämpö jaksaa. Aurinkolämpö jaksaa aina yllättää ja nyt tarkoitan aurinkolämpöä ei sähköä. Oli hieno huomata suurkohteen porskuttavan auringolla. Logitietoja tarkastellessa ei voi muuta kuin olla tyytyväinen. Hauska yksityiskohta löytyi loggauksesta. Auringonpimennys näkyi käyrissä selvästi. Sama ilmiö näkyy myös aurinkosähkössä. Monet miettivät miksi kannattaa hankkia aurinkolämpö maalämmön kaveriksi. Pari hyvää syytä. Lämpökaivoista otetaan vähemmän energiaa, lämpökaivon lämpötila pysyy korkeana, lämpöpumppujen kompressorit huilaavat, elinkaari pitenee, kulutus pienenee, vihreät arvot....

Meillä on menossa varsin mielenkiintoisia hankkeita, joista kerrottaneen tarkemmin syksyllä. Mikäli asut kerrostalossa ja haluatte jäähdytyksen ja lämmityksen niin kannattaa ottaa yhteyttä. Tarjolla voi olla mm. ilmainen käyttövesi tai jäähdytys. Tulemme myös lähestymään taloyhtiötä energianseurannan suhteen. Jatkossa voimme tarjota palvelua, jolla jokaisen asunnon kulutusta on helppoa ja halpaa seurata.

27.1.2015. Lämpöpumpun hankinnan vaikeus. Nyt on istuttu alas tukkureiden, suunnittelijoiden ja tehtaan edustajien kanssa. Alan sisällä on eri koulukuntia. Väännetään mitoituksista, laitemerkeistä jne. Olenkin miettinyt, mistä antaa asiakkaille puolueetonta tietoa. En usko, että kukaan hankkii tahallaan huonoa tai alitehoista järjestelmää. SULPU on yksi lähde, mutta pitää muistaa, että sielläkin istuu toimijoita, jotka haluavat edistää oman merkkinsä myyntiä. Asiakkaan on helppo ottaa käteen tuloste, jossa kerrotaan hyötysuhde ja paljonko on energiankulutus saneerauksen jälkeen. Kuinka tulosteeseen voi luottaa, jos myyjä ei sitoudu annettuihin arvoihin? Pahimmassa tapauksessa myyjä eikä asiakas osaa "lukea" tulostetta/mitoitusta.

Yksi laitetoimittaja tarjoaa 10kW pumppua, toinen 8kW pumppua, kolmas 9kW pumppua puskurivaraajalla. Puhutaan pätkäkäynnistä ja alimitoituksesta, on/offista, invertteristä... Osaan kuvitella miltä asiakkaasta tuntuu. Lämpöpumpun hankkiminen voi tuntua arpajaisilta.  Mitoitusohjelmien tuloksiin ei kannata sokeasti tuijottaa. Ohjelmat antavat n. tuloksen. Yksikään ohjelma ei osaa laskea tarkkaa tulosta. Jotta voitaisiin saada tarkka tulos niin talo pitäisi mallintaa ja laskea tase. Mieleen ei tule yhtään toimijaa joka näin tekisi, tuskin kukaan olisi siitä valmis maksamaan.

Voidaan myös hankkia esim. sama maalämpö kuin naapurilla, koska se on toiminut hyvin.. verrattuna mihin? Samaa laitetta voidaan kytkeä usealla tavalla. Väitänkin, että hyötysuhteesta merkittävä osa tehdään asennuksessa.

Yritämme kantaa oman kortemme kekoon kouluttautumalla sekä kertomaan asiakkaalle selkokielellä mitä on hankkimassa, mitkä ovat järjestelmän edut jne. Kannattaa myös muistaa, että kaikille on samat fyysiikan lait.

 

5.1.2014 Uusi vuosi toi pakkaset tullessaan. Nyt on hyvä tarkkailla energian kulutusta ja lämmönsäätöä. Patteritalossa on hyvä katsoa mitä tapahtuu menoveden lämpötilalle, kun nostaa kiertovesipumpun nopeutta. Jos kyseessä on lämpöpumppusovellus patteritalossa niin virtaus kannattaa pitää mahdollisimman kovana. Lämmönsäätimen asetuksia kannattaa tarkastaa. voisiko lämmityskäyrää laskea tai viivettä muuttaa. Pienillä säädöillä voi tiputtaa lämmityskustannuksia.

Jos pannuhuoneessa on iso lämminvesivaraaja niin kannattaa seurata paljonko lämpötila tippuu vuorokaudessa. Samalla voi seurata miten varaaja kerrostaa lämmön. Nämä tiedot helpottaa tulevaisuudessa, jos mielii esim. aurinkolämpöä tai ilma-vesilämpöpumppua. Jos varaajassa on vain yksi kierukka lämpimälle käyttövedelle niin kannattaa harkita toisen kierukan asentamista. Sillä saadaan helppoutta ja energiatehokkuutta. Varaajan lämpötilaa voi laskea normaalia alemmas, jolloin varaajaa pitää lämmittää harvemmin ja aurinko- sekä ilma-vesilämpö toimii ko. varaajassa paremmin.

Kannattaa myös miettiä mikä mahtaa olla "pannuhuoneen" tase. Paljonko esim. öljystä saadaan energiaa irti. Onko savukaasujen lämpötilat ok, paljonko lämpöä menee hukkaan hormin tai kattilan/varaajan vaipan läpi. Joudutaanko vesitila pitämään liian kuumana kalkkeutuneen lämminvesikierukan takia? Ideaalitilanteessa lämmitysenergiaa otetaan öljystä/verkosta vain tarpeen mukaan. Laadukkaasti tehty lämmityssaneeraus näyttää siistiltä ja varsin yksikertaiselta.

Kannattaa taas katsellla katolle, miltä siellä näyttää. Onko räystäällä jääpuikkoja tai katolla sulia kohtia? Välikatollakin on hyvä käydä. Onko iv- ja viemäriputkien eristeet kunnossa. Kondenssi ei ole toivottavaa välikatolla.

 

28.11.2014 Takuut.  Loppukuluttajalle tulee helposti väärä kuva liatteiden takuuasioista. Takuut vaihtelevat kahdesta viiteen vuoteen. Jotta asia ei olisi näin yksinkertaista niin on huomioitava takuun sisältö. Mikään takuu ei kata asennusvirheitä. Riskin välttämiseksi kannattaa varmistua yrityksen taustoista sekä lupa-asioista.  Luotettavat toimijat antavat vähintään kahden vuoden takuun asennukselle.  Niin kauan kuin ihminen tekee asennuksia, on mahdollisuus asennusvirheisiin.

Laitetakuuseen voi kuulua pelkkä varaosa, jolloin asiakkaalle koituu osan vaihtotyöstä kustannuksia. Kannattaakin varmistaa takuun sisällöstä ennen laitevalintaa. Tärkeää on myös varmistua mistä laite on tullut maahan ja mikä yritys on maahantuoja.  ns. harmaatuonneissa takuuasiat ovatkin hankalia. Voidaankin todeta ettei niissä ole takuita.  Jos laitteen hankkii asennettuna ilman asennuspöytäkirjoja niin takuut yleensä raukeavat. Pöytäkirjasta käy ilmi  mm. asentaja sekä yritys. Laitevalmistajien takuut raukeavat mikäli lupa-asiat eivät ole kunnossa. Markkinoiden selkein takuu on Samsung Smart- ja Exclusive-mallistossa. Kyseessä on viiden vuoden tehdastakuu, joka kattaa varaosat ja työn.  yleensä pidemmät takuut on ostettu vakuutusyhtiöiltä, mutta ei Samsungin tapauksessa. Normaalisti valmistaja antaa parin vuoden varaosatakuun, johon maahantuoja lisää omia vakuutuksiaan.

Laitetta tilatessa kannattaa merkata ylös laitetyyppi ja valmistaja ettei tule epäselvyyksiä. esim Mitsubishillä löytyy Electric ja Heavy. Laitteet ovat eri valmistajien tekemiä. Samsungin tapauksessa kannattaa varmistaa laitteen tulleen maahantuojan Combi Coolin (jakelijat Ulvilan Sähköpalvelu, Kataikko) kautta. Toshibassa on syytä varmistaa laitteen olevan nordic-versio.

7.10.2014

Politiikkaa... Yleensä, kun hankitaan lämpöpumppu niin ei mietitä kokonaiskuvaa. Laite on seinässä/lämmönjakohuoneessa, saadaan säästöjä ja sillä selvä. Jos 50 000 Suomalaista kotia vaihtaisi öljylämmityksen lämpöpumppuun niin se tarkottaisi karkeasti 125 000 000 litran eli 125 000m3:n tiputusta öljyn kulutuksessa. Näillä arvoilla voidaan jo puhua politiikasta, tarkemmin sanoen: ympäristö- sisä-, ulko-, turvallisuus, energia- ja työllisyyspolitiikasta. Minkä takia polttaisimme öljyä? Öljy tuodaan kaukaa rahtilaivoilla, matalaa Itä-merta pitkin. Porausprosessikaan ei ole ympäristöteko, puhumattakaan fossiilisten varojen käyttämisestä loppuun. Öljy jalostetaan Suomessa ja tuodaan renkaiden päällä käyttökohteeseen. Öljyn takia on sodittu monta sotaa. Montako sotaa ollaan lämpökaivojen takia sodittu? Sähkön tuottaminen Suomessa luo lisää työpaikkoja sekä lämpöpumppu/uusiutuva-ala työllistäisi huomattavasti enemmän. Omavaraisuuteen tulisi pyrkiä vaikka se onkin vielä utopiaa. Öljyn tilalle voitaisiin tehostaa kotimaisia polttoaineiden käyttöä mm. vesivoimaa, haketta ja turvetta. Sähkölämmitteisiin taloihin sopii myös lämpöpumppu. Ostoenergian määrää saadaan laskettua, samoin sähköntuotantoa.  170TWh/a energiaa tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Jos olisi tahtoa niin kyseisestä määrästä olisi helppo tuottaa puolet uusiutuvilla/kotimaisilla energialähteillä. Vaikka kotitaloudet asennuttaisivat lämpöpumppuja niin se ei poista sitä faktaa, että valtion olisi panostettava uusiutuviin sekä energiatehokkaisiin energialähteisiin.  Pelkästään energiatehokkuuteen panostaminen auttaisi paljon. Viidennes kotitalouksien ostoenergiasta on helppo saada pois. Mikäli kotisohvilla ymmärrettäisiin, että pienistä puroista koostuu kokonaisuus. Käyttötottumukset, valaistus, lämmitys/lämpötilat, kodinkoneiden kunto, lämmitysjärjestelmän huolto ja säädöt... Näistä on hyvä alkaa.

14.9.2014

Asennuskiireiden takia blogia ei olla ehditty päivittämään, mutta taas ollaan taajuuksilla. Kannattaa tykätä facebook-sivustamme niin pysyy ajantasalla. Urakoimme Tampereella maalämpökohdetta, johon ollaan porattu 280m pitkiä lämpökaivoja sekä katolle on asennettu kolme suurkeräintä, joilla otetaan aurinkoenergia talteen. Keräinpinta-ala on 30m2. Monet ovatkin pysähtyneet työmaallemme ja kyselleet aurinkolämmöstä. Suurkohteiden aurinkolämpö pitää asentaa huolella huomioiden koko järjestelmän toiminta, jotta saadaan kaikki energia talteen. Kohteen aurinkolämpö tulee etäseurantaan. Mittaamme virtauksia sekä paineita. Näillä tiedoilla ohjain pystyy laskemaan tuoton.

Meiltä ollaan myös kyselty saneerauskohteiden jäähdytyksiä. Valikoimissamme on laadukkaat Samsung-lämpöpumput, joilla voidaan tehdä suuren kohteen jäähdytys yhdellä ulkoyksiköllä. Tehokkaimman ulkoyksikön teho on 60kW. Teho vastaa n.20:n ilmalämpöpumpun tehoa.  Kyseisessä järjestelmässä ei tule ulkoyksiköitä parvekkeelle. Sisäyksiköt ovat huomaamattomia sekä hiljaisia.

Mikäli haluaa vielä maalämmön tämän vuoden puolelle niin kannattaa olla ripeä. Tällä hetkellä asennusjonomme maalämmössä ja ilma-vesipumpuissa on 3-4-viikkoa. Maalämmön asennuksessa menee normaalisti yksi päivä ja porauksessa yksi päivä.

25.6.2014

Suomen kesä on taas osoittanut kyntensä. Normaalisti ilmalämpöpumppuja asennettaisiin jäähdytykseen, mutta nyt niillä vielä lämmitetään. Kesämökeille asennetaan nyt ilmalämpöpumppuja lämmitykseen vaikka jäähdytyskauden pitäisi olla päällä. Kesämökillä Samsung Smart ilmalämpöpumppu osoittaa ylivoimaisuutensa, koska siinä on vakiona etäohjaus. Lämpöpumppu antaa mökillä asuinmukavuutta. Kosteus saadaan pois sekä lämpötila on tasainen.

Välillä ihmetyttää, mihin lämpöpumppuala on menossa. Kylmäliikkeet ovat asiantuntijoita, joten kannattaa kysyä ammattilaiselta vinkit ennen kuin alkaa itse katkaisemaan putkia tai ostaamaan tarvikkeita. eräs rouva soitteli meille ja kysyi voisimmeko asentaa hänen ilma-vesilämpöpumppunsa. Kerroin, että asennamme mielellämme, mutta mitoituksesta emme voi silloin antaa takuuta. Rautakauppa yritti myydä rouvalle 9kW tehoista laitetta, kun rakennuksen laskennallinen huipputeho on 24kW. Onneksi hommaan saatiin järkeä ja uuden lämmönlähteen hankintaa mietitään uudestaan. Monesti halpa hinta houkuttaa hankkimaan järjestelmän, mutta pitäisi miettiä yön yli ja ajatellla asiaa rauhassa. Mikäli järjestelmän hinnoissa on 10 000e:n ero niin mitä luultavimmin sisältökin poikkeaa olennaisesti. Ennen uuden järjestelmän hankkimista kannattaa miettiä mikä on budjetti ja mitä järjestelmältä haluaa. Ammattilainen antaa oman näkemyksensä. Laitemerkit myös vaativat toisistaan poikkeavia kytkentöjä esimerkiksi Bosch- ja Dimplex-lämpöpumpuissa on varsin erityyppiset kytkentäkaaviot.

11.6.2014

Tulipa taas pohdittua mitä kentällä tapahtuu ja mihin olemme matkalla. Moni alan yritys joutuu lomauttamaan työntekijöitä, koska kysyntä on laskenut. Uudet lämpöpumppuliikkeet ovat pulassa, koska ala on erittäin kilpailtu. Mietimme mitä olemme tehneet ja mitä pitäisi tehdä. Ymmärsimme, että olemme asentaneet tuhansia lämpöpumppuja, korjanneet lukemattomia kodinkoneita. Olemme myös tehneet pioneerityötä aurinkolämmössä. Haluammekin kiittää asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneita luottamuksesta.

Tavoitteenamme on työllistää viisi henkilöä enemmän kuin vuonna 2013 sekä kasvattaa markkinaosuuttamme. Samsung-lämpöpumppujen jakelu yrityksille oli hieno luottamuksen osoitus päämieheltä. Samsung on meille ennestään tuttu kodinkonehuollossa. Samsung-lämpöpumput täydentävät tuoteperhettämme. Tulevaisuudessa tulemme antamaan asiakkaillemme vielä parempaa palvelua kuin ennen. Palvelutaso paranee päivä päivältä. Pyrimme huomioimaan pienimmätkin nyanssit. Asiakas ei aina huomaa näitä, mutta hyvä esimerkki on kodinkonehuolto. Korjattavaksi tullut liesi tai jääkaappi on likainen meille tullessaan, mutta korjauksen jälkeen ne on puhdistettu. Koneista löytyy mm. hometta, ruokaa, palaneita rasvoja jne. Kannattaakin välillä katsoa mitä likaa koneisiin on kertynyt. Kesällä on syytä imuroida jääkaapin ja pakastimen lauhdutin joka on ritilä koneen takana. Näin kylmäkone toimii paremmin ja voidaan välttyä turhilta huolloilta.

28.4.2014

lämmityskausi alkaa taas olemaan pulkassa. Nyt olisi syytä tarkistaa mitä talven aikana on tapahtunut. Pitäisikö lämmitysjärjestelmää korjata tai peräti uusia.

Onko kiertovesipumppu kunnossa? Mikä energialuokitus pumpussa on? Onko paisunta-astia ehjä? Mikä on järjestelmän paine? Paisunta-astian vastapaine? Onko mutapussit putsattu? Mikä on keruupiirin paine? Riittääkö käyttövesi vai ovatko kierukat likaantuneet? Toimiiko lämmönsäädin myös kesällä? Onko järjestelmässä ilmaa ja miten termostaatit toimivat? Pieniä huoltotöitä kannattaa tehdä, jotta järjestelmä olisi huoleton myös jatkossa. Kukaan ei halua järjestelmän hajoavan pakkasilla.

Ilmalämpöpumppu on hyvä apu lämmitykseen kuin jäähdytykseenkin. Ilmalämpöpumppu ottaa kuormaa pois vanhalta järjestelmältä. Mikäli öljykattila ja poltin jätti teini-iän taakseen ja on jo aikamies niin kannattaa miettiä järjestelmän tilalle esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppua. Oikein mitoitettu aurinkojärjestelmä antaa aikaa muuhunkin kuin puulämmittämiseen ja on panostus tulevaisuuteen.


Jätetään tärkein lopuksi: Muistetaanhan kaikki olla tarkkaavaisia liikenteessä, varsinkin koulujen lähettyvillä. Pienet koululaiset mietiskelevät jo kesälomaa ja harrastuksia, samalla tarkkaavaisuus voi kärsiä.

1.4.2014

Kiitoksia vielä kaikille Karhuhallissa käyneille messuvieraille. Messuilla kiinnostusta herättivät kaikki uusiutuvat lämmitysmuodot. Samalla tuli tehtyä pientä galluppia. Osa vieraista putsasi ilmalämpöpumpun kerran kahdessa viikossa ja toiset kerran kahdessa vuodessa. Pitää muistaa, että likaantunut lämmönvaihdin laskee huomattavasti järjestelmän hyötysuhdetta. Ei ole merkitystä onko kyseessä maalämpö, ilma-vesi, aurinkojärjestelmä tai ilmalämpöpumppu. Järjestelmän lämmönsiirtimet on oltava puhtaita. Maalämmössä on mutapussit, jotka suojaavat vaihdinta samoin ilma-vesilämpöpumpuissa. Mikäli ei ole mutapussia niin se kannattaa hankkia heti ja samalla pitää puhdistaa vaihdin. ilmalämpöpumpuissa on puhdistettavat suodattimet. Mikäli suodattimet ovat likaiset ja kennoon on mennyt epäpuhtaiksia niin kannattaa ottaa yhteyttä ja pyytää asentajamme puhdistamaan kenno sekä tuomaan uudet suodattimet.
Aurinkolämmössä on yleensä uusi suljettupiiri, jonne lian ei pitäisi joutua ellei putkia ole säilytetty huolimattomasti. Aurinkolämmössä lämmönsiirtoneste näyttelee merkittävää roolia. Absorberi ei saa hapettua. Aurinkokin on taas alkanut paistaa ja asennukset rullaamaan takatalven jäljiltä. Aurinkolämmitys on hieno järjestelmä, koska se näyttää heti kyntensä, kun aurinko paistaa. Muutama asiakas onkin jo soitellut kertoakseen varaajan lämpötilan olevan +80C auringolla lämmitettynä. Aurinkolämmityksessä on vielä paljon tehtävää. Me asennamme tänä vuonna n. 40kpl järjestelmiä 4m2 kentästä aina 30m2 keräinkenttään. Toivottavasti Suomalaiset alkavat ymmärtää auringon potentiaalin.

 

5.3.2014

Maalämpö ja lämpökaivo. Ajattelin taas antaa mitoitusohjelmalle mahdollisuuden ja laskea sillä mitoituksen maalämmölle. Ohjelma antaa hienon raportin, jonka voi viedä asiakkaalle. Tässä kohtaa tulee muutamia ongelmia, joita olen havainnut. mitoitusohjelma ei anna parasta vaihtoehtoa vaan pyrkii olemaan kaupallinen. Ohjelma antaa yleensä pykälää liian pientä maalämpöpumppua ja liian lyhyttä lämpökaivoa. Parhaimmat/pahimmat mitoitusohjelmat tarjoavat lämpökaivoa jonka huippu- ja vuosituotto ovat selvästi suuremmat kuin teoriassa on edes mahdollista. Mikäli valitsee ohjelman suositteleman laitteen niin järjestelmästä saadaan edullinen, mutta ei paras mahdollinen. Nyt on jo tiedossa porauskenttiä, jotka ovat jäässä johtuen sokeasta luotosta mitoitusohjelmaan. Maalämpötoimijan onkin ymmärrettävä fysiikan lait. Loppukäyttäjien on vaikea tietää mihin uskoa, jos heille tarjottujen kaivojen pituus vaihtelee 160 metristä 200 metriin. Luonnollisesti hinnassakin on merkittäviä eroja. Nyt on meneillään tiukat ajat ja yleensä on helpompi päätyä edullisimpaan ratkaisuun. Maallikon on käytännössä mahdotonta tietää mikä on heidän asunnon huipputehontarve ja mikä olisi järkevä ratkaisu. Toivottavaa olisi saada ohjelma joka ei olisi kaupallinen ja perustuisi avoimeen lähdekoodiin. Ohjelmalla normaali okt-asuja voisi tehdä laskelmia tai ainakin vertailuja ollaanko hänelle tarjoamassa oikeanlaista ratkaisua. Pitää myös muistaa karu fakta. Maalämmön hyötysuhde tehdään asennusvaiheessa ei kaupallisessa esitteessä.  Mainitut mitoitusongelmat korostuvat mitä isompiin järjestelmiin mennään. Eräät lämpöpumppuvalmistajat pitävät lämpökaivoja kaupan esteenä, joten on kaupallisesti järkevää suositella vähemmän metrejä lämpökaivoon..

20.1.2014

Yle uutisoi tänään uudesta sähkönkulutuksen ennätyksestä. Ennemmin tai myöhemmin meilläkin mennään sähkön reaaliaikaiseen laskutukseen. Tammi-helmikuussa sähkö on selvästi kalliimpaa kuin kesällä. Tämä vaikuttaa maalämmön mitoitukseen. Haluaako osatehon vai täystehon? Onko valmis maksamaan kalliisti sähkövastuksen käytöstä kovilla pakkasilla? Maalämpöjärjestelmän valinnassa ei kannata säästää lämpökaivossa. 600e:n säästö lämpökaivossa voi hyvinkin olla maksettu takaisin kolmessa vuodessa. Tänään asiakkaamme infosi meitä 180m2 uudiskohteensa lämpöpumpun kulutuksesta. Kulutus oli keskimäärin 1.3kWh. vuorokaudessa kulutus on 31.2kWh sama euroissa on 3,74e. Mikäli kovat pakkaset jatkuisivat kuukauden niin lämmitys maksaisi 112e/kk. Öljyllä tai sähköllä lämmitettäessä hinta olisi n.450e/kk.. Kohteessa ei vielä ole kodinkoneita, joten hyötykuormaa lämmitykseen ei saada sieltä. Vanhan 180m2 kohteen kulutus pakkasjaksolla voi maksaa jopa 700-800e/kk

Suomen sähkönkulutus nousi maanantaiaamuna talven uuteen ennätykseen. Aamukahdeksan ja yhdeksän välillä mitattiin 14 200 megawatin keskituntiteho.

Suomen kaikkien aikojen sähkönkulutuksen ennätys on hiukan vajaa 15 000 megawttia helmikuulta 2011.

Kulutus on noussut talven huippulukemiin viikon jatkuneiden pakkasten vuoksi, ja kulutus pysyy jatkossakin suurena, jos pakkaset jatkuvat nykyisellä tasolla.

Sähkön tuotanto on ollut Suomessa suurimmillaan noin 11 500 megawattia. Lähes kaikki käytettävissä olevat voimalaitokset ovat jo käytössä, mutta 400 megawatin varakapasiteettia ei ole toistaiseksi tarvinnut käynnistää.

Oman tuotannon lisäksi sähköä on tuotu Ruotsista ja Venäjältä. Sähköä on kuitenkin riittänyt myös vietäväksi Viroon.

16.1.2014. Moni asiakkaistamme on ilmaissut ongelman, miten vertailla esim. ilmalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppuja. Asia ei ole niin yksinkertainen, että otetaan esite käteen ja katsotaan mikä luku on COP:n kohdalla. Meidän olosuhteissa on tärkeää tietää paljonko laite antaa lämmitystehoa esim. -7C-asteessa. Vaikka kyseisessä lämpötilassa olisi kova COP, mutta lämmitysteho ei riitä niin tulos ei ole haluttu. Kannattaa enemmin antaa hieman hyötysuhteessa periksi, jotta saadaan haluttu lämmitysteho. Jos esimekiksi laite antaa 3kW lämmitystehoa ja COP on 4.5 niin apulämpöä tarvitaa, mikäli lämmitystehoa tarvitaan 5kW. Ennemmin ottaisin laitteen jonka lämmitysteho olisi 5kW, hyötysuhteen ollessa 3.5. Näissä tapauksissa on myös tarkasteltava miten lämpöpumppu toimii osateholla. Joissain ilmalämpöpumpuissa hyötysuhde romahtaa voimakkaasti, kun mittauspisteeksi otetaan -7C. Nämä laitteet ovat yleensä tarkoitettu ennemminkin jäähdytykseen kuin lämmitykseen. Tiivistettynä: varmistathan laitteen lämmitystehon riittävyyden tehdessäsi hankintaa.

13.1.2014. Pakkaset saapuivat myös Pirkanmaalle ja Satakuntaan. Nyt on syytä tehdä pieniä tarkastuksia sekä seurata mihin energiaa kuluu. Lenkeilläni Tampereen Kissanmaalla, Takahuhdissa ja Ruotulassa tarkkailen talojen kattoja. Joku voi pitää hulluna, mutta se kertoo rakennuksesta yllättävän paljon. Eristyksestä kertoo paljon onko katto sula vai lumen peitossa. Onko räystäällä jääpuikkoja? onko katolla kohtia jotka ovat sulana jne. Piippujen pellitykset tulee katsottua ja piipusta tulevan savun väriä. Öljylämmityksesta tulevan savun/savukaasun värin ei kuulu olla tummaa. Väristä voi päätellä ettei paloprosessi ole kunnossa. Kattila voi esimerkiksi saada liian vähän happea, savukaasujen lämpötila voi olla väärä jne. Puulämmityksessä on myös tärkeää hapen määrä. Kituuttamalla polttaminen ei ole suositeltavaa. Välikatolle olisi syytä vilkaista ja tarkastaa onko eristettä tarpeeksi. Riittävä määrä eristettä sekä laadukas lämpöpumppu auttavat säästämään energian kulutuksessa, käyttötottumuksia unohtamatta.

  • Seuraa huonelämpötilaa. Hanki tarkka huonelämpömittari ja sijoita se oleskeluvyöhykkeelle, ei ulkoseinälle. Lämpötilan tulisi olla 20-22 °C.
  • Tutustu lämmityslaitteiden käyttöohjeeseen.
  • Puhdista ja huolla lämmityslaitteet säännöllisesti, se tehostaa lämmitystä.
  • Tarkista aika ajoin pattereiden toiminta. Jos jatkuvasti vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa.
  • Älä peitä patteritermostaattia esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla, sillä silloin se ei tunnista todellista huonelämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein.
  • Älä päästä lämmintä ilmaa karkuun. Tuuleta nopeasti ristivedolla, älä jätä ikkunaa raolleen päiväksi.
  • Tiivistä ikkunat ja parvekkeen ovet. Samalla vähennät vedon tunnetta sekä ikkuna- ja ovirakenteiden kunnossapitotarvetta.
  • Hyödynnä tulisijan tarjoama lämpö ja viihtyisyys (motiva).

8.1.2014. Lämmitysjärjestelmän optimointi asettaa usein haasteita. Koulukuntia on useita ja sitten on myös ns. mutu-menetelmiä. Lämmityssaneerauksen alkaessa on oltava tiedossa mitä järjestelmältä halutaan. Onko mukavuus tärkeintä vai energiatehokkuus? Esimerkiksi  500l käyttövesivaraaja voidaan tehdä kokonaisuudessaan +60-asteiseksi. Näin taataan käyttöveden riittävyys suuremmassakin kulutuspiikissä. Kyseinen tapa syö lämpöpumpun/aurinkojärjestelmän hyötysuhdetta. Toinen vaihtoehto on tehdä varaajan yläosa kuumaksi, jättäen alaosa viileämmäksi. Näin saadaan tehtyä täsmäkuumennus yläosaan tarvittaessa. Kyseinen asetus vähentää varaajan vaipan läpi siirtyvää hukkaenergiaa. Varaajia on käytännössä kahta tyyppiä. Käyttövesi voi kulkea kierukan läpi jolloin varaajan vesimassaa lämmitetään. Vesimassasta energia siirtyy käyttövesikierukkaan. Toisessa versiossa voidaan varaajaa ladata kierukan kautta ja koko varaajan vesimassa on valmista käyttövettä. Kyseisessä varaajassa on aina valmista käyttövettä vähintään varaajan tilavuuden verran. Nämä varaajat mahdollistavat nopean käyttöveden tekemisen varaajan yläosaan. Hybridi-varaajassa samasta tankista otetaan käyttövesi sekä lämmönjakoon menevä vesi/energia. Mikäli tila riittää niin on suositeltavaa käyttää eri varaajia lämmityksessä sekä käyttövedessä. Näin ei tarvitse shuntata lämmitykseen menevää vettä. Shunttaus syö aina lämpöpumpun hyötysuhdetta. Hybridi-varaajaan pyritään saamaan kerrostus aikaiseksi, jolloin varaajan yläosasta otetaan käyttövesi. Kyseisessä kytkennässä lämmityspiiri joudutaan shunttaamaan, koska kerrostumista ei voi määrittää asteen tarkkudella. Käyttöveden esilämmitys sekoittaa hybridi-varaajan lämmitysosan/kerrostumista johtuen kovasta hetkellisestä piikistä energian kulutuksessa. Lämmitysjärjestelmää valitessa onkin syytä kysyä eri vaihtoehdoista. Jokainen kohde poikkeaa toisistaan. Hybridi-varaaja sopii kohteeseen, jossa on esim. puulämmitys. Mikäli puulämmitystä haluaa tehostaa niin järjestelmään voi lisätä esim neli- tai visiitieventtiilin. Nämä mahdollistavat erittäin laadukkaan järjestelmän. Venttiili osaa päättää tehdäänkö kattilasta lataus varaajaan, lämmönjakoon tai käytöveteen, mahdollistaen aina sopivan menoveden lämpötilan.

3.1.2014. Vuosi on vaihtunut samoin avustukset joita on mahdollisuus saada lämmityssaneeraukseen. 

Kotitalousvähennyksenä voit vuonna 2014 vähentää 15 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut tai 45 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta (vuosina 2013 ja 2012 samat määrät, vuonna 2011 sai vähentää 30 prosenttia maksetusta palkasta tai 60 prosenttia työkorvauksesta).

Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2014 on 2 400 euroa vuodessa (vuosina 2013 ja 2012 2000 euroa, vuonna 2011 määrä oli 3 000 euroa). Summa voi koostua pelkästään kotitalous-, remontti- tai tietotekniikkatöistä tai näistä kaikista. Vähennykseen liittyy vuotuinen 100 euron omavastuuosuus.

12.11.2013 Tulipa taas kerran käytyä Saksassa koulutureissulla. Aiheena oli aurinkolämmitys sekä pumppuryhmät. Ihmetystä herätti kuinka pitkälle Saksalaiset ovat valmiit menemään energiansäästössä. Harmitusta herätti, kuinka vähän Suomalaisia loppukäyttäjiä infotaan kaupanteon yhteydessä miten järjestelmän kuuluu asentaa. Jos ns. saman kolmen keräimen järjestelmän hintahaitari heittelee 1000e suuntaansa niin yleensä valitaan se edullisin ratkaisu. Lämmitysjärjestelmien asentamiseen kuuluu myös laitteiston optimointi kulloiseenkin kohteeseen. Useasti olemme joutuneet kieltäytymään asentamasta aurinkolämmitystä, koska se ei sovellu vanhaan järjestelmään tai ainakin hyöty on vähintäänkin kyseenalainen. Kohteiden ohi ajaessa sitten huomaa, että keräimet ovat ilmestyneet katolle. Vaikka eletäänkin loppusyksyä niin tänään tuli pyyntö mennä korjaamaan kaksi aurinkolämmityskohdetta, jotka ovat pari vuotta vanhoja. Nyt on hyvä aika kunnostaa vanhat järjestelmät, kun aktiivinen "aurinkokausi" on ohi. Olenkin ottanut aurinkolämmityksen sydämen asiaksi. Uudiskohteiden rakentajien kannattaakin miettiä rakentaisiko kodin aurinkolämmityksen ehdoilla. Saksassa näin järjestelmän, jossa varaajaan menee vain kolme putkea. Näistä saadaan käyttövesi, varaajan lataus kahteen eri korkeuteen sekä energian otto ulos varaajasta kahdesta eri tasosta. Kohteessa oli vielä useampi lämmönlähde. Kyseistä kytkentää miettiessä joiltain saattaa mennä yöunet.
 Suomessa ollaan totuttu varaajaan menevän kaksi latausputkea sekä yksi paluulinja. Näiden lisäksi kaksi putkea lähtee ulos lämmönjakoon, kaksi aurinkolatausputkea unohtamatta kahta käyttövesiputkea eli yhteensä yhdeksän putkea. Nämä  voidaan tehdä vaikka kolmella putkella. Kyseinen kytkentä mahdollistaa usean lämmönlähteen kytkemisen. Kannattaa siis ottaa yhteyttä talotekniikan asiantuntijaan ja edelläkävijään;)

16.9.2013 Vielä maalämmöstä. Kun työskentelee lämpöpumppujen kanssa niin ei voi välttyä seuraamasta mainoksia, joissa luvataan mahdottomuuksia. Väittelyä käydään osatehon ja täystehon välillä. Asia on monitahoinen. Uusi tekniikka mahdollistaa maalämmöllä monenlaisia mitoituksia. elektronisesti ohjatut kiertovesipumput helpottavat lämpöpumpun toimintaa samoin kuin kahden kompressorin järjestelmät. Kaksi kompressoria sallivat paremmin osatehon sekä vähentävät samalla käynttiinlähtöjä antaen pidempiä käyntijaksoja. Mainoksissa luvataan vähentää lämmityskustannuksia 80%:ia. Hyvä esimerkki johon törmään on esim. 11kw huipputehontarpeen omaavaan omakotitaloon asennetaan 8kW maalämpöpumppu. Nopeasti ajatellaan, että se on lähes 80% huipputehosta ja vuositason kulutuksessa paljon isompi osa. Patteriverkostoon voidaan ajaa +55c-asteista vettä. Tämä muuttaa tilannetta kummasti. Mikäli keruupiiri hieman jäähtyy niin Kyseisestä 11kW laitteesta saadaan enää -5c-asteen keruupiirin lämpötilalla ulos n.8.5kw lämmitystehoa ja cop on enää 2.5... Onkin syytä muistaa, että lämpökaivossa ei kannata säästellä. laittialämmityskohteessa hyvällä kaivolla samat arvot ovat 0/35 11kW ja cop olisi 4.9. Lämpöpumppujärjestelmässä saavutetaan paras hyötysuhde, kun menoveden lämpötila on maltillinen. Lämpökaivoa voidaan yrittää ladata esim. lauhdelämmöllä tai aurinkolämmöllä, mutta tuloksista kiistellään. Halkeamat kalliossa vievät latauksen mennessään, mutta takaavat kaivolle muuten hyvät lähtökohdat. Poraushetkellä onkin syytä kuunnella poraria. Ammattitaitoinen porari osaa analysoida lämpökaivoa. Mikäli tehdään osatehomitoitus niin sitä ei tehdä lämpökaivolla vaan pienemmällä maalämpöpumpulla.

10.9.2013. Maalämpöä. Normaalin kuluttujan on lähes mahdoton vertailla maalämpötarjouksiaan. Jos aletaan helpoimmasta eli lämpökaivosta. Lämpökaivolle voidaan laskea metrihinta, mutta toimituksen sisältö kannattaa varmistaa. Onko kyse pelkästään lämpökaivosta vai sisälle tuotuna-hinnasta? Miten putket tuodaan sisään? pelkällä muoviputkella, messinkiliitoksilla ja läpivienti uretaanieristyksellä? Toinen vaihtoehto on eristetyllä putkella, muovihitsattuna ja läpiviennissä käytetään oikeita laippoja, jotka tiivistävät läpiviennin.
Miten putket tuodaan lämpöpumpulle? Onko ne eristetty? Löytyykö paisunta-astia, nylon-astia vai ilman kumpaakaan näistä? Täyttöryhmä mutapussilla? Jäähdytysyhteet? Pelkästään näillä lämpökaivoon liittyvillä asioilla voidaan vaikuttaa hintaan sekä asennuksen laatuun.

Maalämpöpumppu käyttövesivaraajalla vai ulkopuoliset puskuri- ja käyttövesivaraaja? Laitteen takuu on hyvä selvittää. kuinka pitkä se on, mitä se pitää sisällään sekä sen myöntäjä. Mitä maalämpö tekee, jos tulee vikatila? laittaako se vastukset täysille vai osateholle. Mikäli vastukset menevät täysteholla päälle niin mahdollinen vikatilanne voi jatkua seuraavan sähkölaskun saapumiseen asti.. Mitä laite tekee sähkökatkon jälkeen. Meneekö se heti päälle vai odottaako se hetken ennen kuin kytkeytyy päälle ja pienentää sähköihin kohdistuvaa piikkiä ja estää mahdollisen sulakkeen palamisen?

Tarjouksessa kannattaa huomioida käytetäänkö vanhoja varoventtileitä, pumppuja, syöttösekoitusventtiiliä, ilmauksia, sähkönsyöttöjä, verkoston täyttöä jne.

Jatkan taas aiheesta, kunhan aika antaa myöden. toiveita ja kysymyksiä voi lähettää mikko.isokorpi (at) kotolampo.fi

 

5.7.2013. Lämmityssaneerauksia tehdään nyt kovalla tohinalla. Laitteistoa valitessa kannattaa harkita tarkkaan mitä haluaa. Daikinin ilma-vesilämpöpumpulla voidaan tehdä myös jäähdytys samoin kuin maalämmöllä. Maalämmön keruupiiriä tehdessä siihen kannattaa lisätä pari sulkua, takaiskuventtiili sekä pari t-yhdettä. Kyseisellä toimenpiteellä mahdollistetaan jäähdytyksen asentaminen. Jälkikäteen on selvästi hankalampaa, jos valmius ei ole olemassa. Ilma-vesilämpöpumppussa ei tarvitse tehdä juurikaan muutoksia. Riittää, että valitaan laite, joka pystyy tekemään jäähdytyksen. Ilma-vesilämpöpumppu tekee jäähdytyksen kompressorilla, kun maalämmössä kylmä otetaan maasta. Jäähdytys voidaan tehdä puhallinkonvektorilla tai jopa lattialämmityksen kautta. Lattiassa on paljon pinta-alaa joten siellä kiertävän veden lämpötila on varsin maltillinen. Viilennys voidaan tehdä huonekohtaisesti ilman vedontunnetta.

24.6.2013. Juhannus on vietetty ja paluu arkeen on edessä. Onnekkaimmat saavat jatkaa lomiaan mökillä, josta tulikin mieleeni... Kesämökeillä vietetään yleensä viikonloppuja. Yleensä mökille saavutaan perjantaina ja lämmitetään mökkiä ja saunaa illan aikana. Ilmalämpöpumppu on mökillä erittäin hyvä lisävaruste. Lämpöpumppu antaa lisää käyttöaikaa mökille. Kotoa voidaan lähettää viesti pumpulle ja antaa lupa nostaa lämpötilaa. Samalla Ilmalämpöpumppu puhdistaa ja poistaa hajuja ilmasta. Tärkein ominaisuus on kosteuden poisto. Yleensä mökkiä lämmitetään koko viikonloppu ja kosteus on poistunut juuri, kun itse lähdetään pois mökiltä. Kosteus ei tunnu mukavalta varsinkaan nukkumaan mentäessä. Tässä "ilppi" on loistava laite. Itse saa keskittyä lomailuun eikä osallistumisesta työleirille:) Helteet ovat taas tulleet, joten kannattaa myös jäähdyttää ilpillä. Jäähdytykseen kuluneet eurot eivät syö säästöä. Mikä onkaan hyvin nukutun yön arvo?

24.4.2013. Ilma-vesilämpöpumpuilla on nyt paljon kysyntää. Monille laite on hieman vieras eikä tiedetä laitteiston etuja. Ilma-vesilämpöpumpulla saadaan aikaan merkittäviä säästöjä lämmityskuluissa. Laadukkaimmilla laittella voidaan tehdä myös asunnon jäähdytys. Usein ajatellaan ilma-vesilämpöpumpun maksavan asennettuna n.6000e. Tosi asiassa laadukkaasti tehty asennus laadukkailla laitteilla maksaa lähes aina yli 10 000e, riippuen laitekokoonpanosta. Laitteen asennus näyttelee merkittävää roolia. Asennuksessa on huomioitava, että laitteesta saadaan maksimaalinen hyöty. Invertteri antaa mahdollisuuksia monenlaisiin kytkentöihin. Mikäli laite kytketään suoraan hybridivaraajaan niin laitteistosta ei saada kaikkea hyötyä irti. Useasti näkee suoraan varaajaan kytkettyjä laitteita. Asennus on ollut edullinen, mutta 500e kalliimpi asennus olisi mahdollistanut paljon paremman hyötysuhteen. Asiakkaan onkin vaikea vertailla tarjouksia, koska laitteet vaihtelevat toimintatavoiltaan sekä kytkennöiltään. Mikäli tarjouksessa ei ole tarkkaan määritelty kytkentää niin kannattaa varmistua minkälainen kytkentä on tulossa. Ilma-vesilämpöpumpun asennus vaatii asianmukaiset luvat. Muistathan varmistaa, että asentajalta löytyy kylmäluvat, sähköluvat ja EUcert. Näiden lisäksi maahantuojan valtuuttama liike antaa varmuuden takuun toimivuudesta.

26.3.2013. Voi järjettömyyttä! Nyt on meneillään aika jolloin energia-avustus pitäisi hakea. Kerrankin aihe on myös omalle kohdalle ajankohtainen. Pienessä as. oy:ssa asustelevana päätimme laittaa 53-vuoden talon kuntoon. Urakkaan kuuluu uusi julkisivu, lisäeristys, maalämpö kahdella kaivolla jne. ARA:n sivuilla perehdyin avustukseen tarkemmin ja totesin ettemme saa energia-avustusta latin latia vaikka siirrymme öljystä uusituvaan! Mikäli siirtyisimme kaukolämpöön joka tehdään polttoprosessilla niin saisimme avustusta. Esim. kaukolämpöputket voidaan tuoda vaikka parin kilometrin päästä ja sitä tuetaan. Talvella on ilo seurata lipeän virtausta vaihtimessa ja sulaa maata. Herätys! Eikö vastaavissa tapauksissa ole kaikkien etu, että lämmitys tehdään esim. uusiutuvilla? Kivihiilen rahtaamista Australiasta tai esim. hakerekkojen ralli lähes Tampereen keskustassa(Lapinniemi) ei ole kovinkaan järkevää. Lisäeristyksen paksuus pitäisi olla 150mm, jotta saa energia-avustusta. Moniko meistä haluaa upottaa ikkunoita 15cm vanhassa rintamamiestalossa. Tosin markiiseja ei tarvitsisi kesällä, koska auringonsäteet leikkautuvat pois. Sen lisäksi pitää hankkia energiatehokkaita LED-valaisimia, kun  valo ei tule sisään. Ihmettelen suuresti, miksi näihin asioihin ei perehdytä kunnolla ennen kuin niitä pannaan jakoon. Olen jutellut usean isännöitsijän kanssa samasta asiasta ja siellä aihe on herättänyt myös närää. Otan mielläni palautetta vastaan sähköpostiini ja tarvittaessa julkaisen niitä luvalla. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

20.3.2013. Aurinkolämpö herätti kiinostusta Pori LVI- ja rakennusmessuilla. Voiko olla parempaa lislämmitysmuotoa kuin aurinkolämpö? Laitteisto kuluttaa vain A-energialuokan kiertovesipumpun verran. Sen verran uutta asia monille oli, että ajattelin hieman avata asiaa lisää. Aikoinaan Suomessa hehkutettiin tyhjiökeräinten puolesta ja osa tekee sitä vieläkin. Tyhjiöputket ovat hienon ja tehokkaan näköiset, mutta faktana voidaan pitää suomalaisten Sundial SF3-tasokeräinten ylivoimaisuutta. Mikkelissä valmistettaville keräimille on mitattu huikeita arvoja puolueettomissa testeissä. Hyötysuhde on jopa 92%, kun otetaan huomioon kaikki johtumiset jne. Yleensä mainoksissa annetaan vääriä mielikuvia, kun kerrotaan pelkän absorberin hyötysuhde ei koko keräinrakenteen. Liikkeellä on sama mentaliteetti kuin lämpöpumpuissa, joissa ilmoitetaan vain hetkelliset huippuarvot eikä todellista vuosihyötysuhdetta. Vaikka valitsee parhaan keräimen niin se ei pelkästään riitä. Paneelin lisäksi pitää saada laadukas asennus, pumppu/ohjausryhmä sekä lämmönsiirtoputki. Ilman näitä ei saavuteta huipputehoja. Portaattomasti säätyvällä pumppuryhmällä saadaan paljon etuja verrattuna ns. halpisryhmään. Laadukas ohjain tarkkailee paineita, virtausta sekä lämpötiloja. Näiden tietojen avulle se hakee optimaalisen virtausnopeuden eikä synny kiehumista jota tapahtuu ns. kiinalaisissa tyhjiöputkissa ja tasokeräimissä.

Maalämmöstäkin oli messuilla paljon puhetta. Maalämpö on hyvä lämmitysmuoto, mutta sitä ei voi tehdä jokaiselle, tästä pitää huolen maaperä sekä varoetäisyydet. Asiakkaalle on usein kova pettymys, kun joudutaan sanomaan ettei teille voi asentaa maalämpöä. 40m hiekka/savipatjan päällä asuvan ei kannata haaveilla lämpökaivosta. Pori-Ulvila-Nakkila-Harjavalta-kokemäkiakselilla joen lähistöllä asuville on hankalaa saada porattua kaivoa. Yrityksen puutteesta ei voida moittia. Kyseisillä kohdilla on paljon suojamaata joten putket pitää tehdää keruupiiri vaaka-asennuksella pihaan. Yleensä ilma-vesilämpöpumppu on paras vaihtoehto kyseiselle alueelle. Olemme mitanneet ilma-vesilämpöpumpun 6kk hyötysuhteeksi 2.7! Luvussa on mukana kiertovesipumput, sähkövastukset, kompressori. Luvussa on mukana myös sulatukset. Laadukasta Ilvestä(ilma-vesilämpöpumppua) voidaankin pitää hyvänä valintana. Ilma-vesilämpöpumpun nimellistehon pitää olla huomattavasti korkeampi kuin maalämmön, jotta päästään hyviin tuloksiin.

10.3.2013 Moni mieltää kaukolämmön ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi. Kaukolämpö vai maalämpö Linkistä voi käydä katsomassa vastineen kaukolämmön puolesta puhujille. Allekirjoittanut on pannut merkille sulat kohdat, joissa kaukolämmön runkolinjat kulkevat. Jokainen osaa kuvitella paljonko energiaa vuositasolla menee hukkaan pelkästään kaukolämmön siirrossa. Paikallisesti toteutetussa lämpöpumppusovelluksessa ei tule lämmönsiirrossa energiahävikkiä ja ilmaiseksi saadaan jäähdytys kesäksi. Nykyiset rakennukset vaativat yhä enemmän jäähdytystehoa. Ennen ongelmana oli suuret lämmityskulut, mutta nykyään rakennusten jäähdyttäminen vaatii selvästi enemmän tehoa kuin moni osaa kuvitella.

17.1.2013 Kodin energiakulutus koostuu Lämmityksestä, jäähdytyksestä, ilmanvaihdosta, lämpimästä käyttövedestä sekä taloussähköstä. Nopein tapa säästää on muuttaa kulutustottumuksia. Sisälämpötilan tiputus parilla asteella säästää lämmityskustannuksissa n.10%. Omakotitaloissa tämä tarkoittaa 200-400€:n säästöä vuodessa.

Lämmin käyttövesi maksaa n. 150-200€/hlö/a. Viiden minuutin suihku vastaa neljän tunnin uunin käyttöä. 15min suihku vastaa kahdeksan tunnin auton lämmittämistä. Yleensä auto on johdon päässä kiinni n.1-2h, koska se on niin kallista. Harva miettii kuinka paljon lämmin käyttövesi kustantaa. Suihkutottumuksia kannattaa muuttaa, mikäli kiinnostaa säästää lämmityskuluissa.

Omakotitalojen taloussähkön kulutus vaihtelee 5000-7500kWh/a. Kilpailuttamalla sähkön voi tehdä 5-15% säästön taloussähkön osalta. Led-lamppujen käytöllä, uusilla kodinkoneilla sekä laitteiden oikeanlaisella käytöllä ja huollolla saadaan merkittäviä säästöjä aikaiseksi.

Lämmityksen sekä käyttöveden osuutta voidaan tiputtaa lämpöpumpuilla, ilmanvaihdolla aurinkolämmöllä, eristyksellä, uusilla ikkunoilla ja lämmönohjauksella.

Maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu soveltuvat rakennuksiin, joissa on nestekiertoinen lämmönjako (patterit, lattialämmitys tai ilmalämmitys). Lämpöpumppujen vuosihyötysuhde on 2.3-4.0. Asennettuna maalämmön lämpökaivolla voi saada 14 000 eurolla, mutta saneerauskohteissa hinta vaihtelee 15 000- 21 000 euron välillä riippuen lämpökaivon syvyydestä, purkutöistä sekä laitekokoonpanosta. Joskus riittää pelkkä maalämpöpumppu, mutta pahimmassa tapauksessa lämpöpumppusovellus voi vaatia ns. työsäiliön sekä erillisen käyttövesivaraajan. Laadukkaan ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna vaihtelee 8000-15 500 euron välillä. Hintaan vaikuttaa laitteiston teho, asennus, purkutyöt sekä laitteen malli. Vanha toimiva varaaja voidaan kytkeä toimimaan ilma-vesilämpöpumpulla.

Ilmalämpöpumppu soveltuu lähes kaikkiin rakennuksiin. Suurimman hyödyn saa sähkölämmitteisissä taloissa. Ilmalämpöpumpulla saa asuinmukavuutta sekä säästöä lämmityksessä 3000-5000kWh Ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna 1600-2500e riippuen merkistä sekä asennuksesta.

Aurinkolämmöllä voidaan tehdä pelkkä käyttövesi tai lämmitys ja käyttövesi. Alkuinvestoinnin jälkeen kuluja muodostuu lähinnä kiertovesipumpusta, joka on yleensä A-energialuokkaa. Kahdella keräimellä voi saada 3000kWh säästön.

Käyttövesilämpöpumpulla tehdään pelkästään käyttövettä. Laitteessa on itsessään 300l varaaja joka lämpiää asunnon poistoilmalla sekä kompressorilla. Käyttövesilämpöpumppu soveltuu parhaiten asuntoihin, joissa ei ole lto-ilmavaihtoa eikä nestekiertoista lämmitystä.